De toekomst van artificiële intelligentie

In de afgelopen zijn er veel televisie series en films uitgekomen die zich bezighouden met de vraag van artificiële intelligentie. Een van de voorbeelden is Westworld. In deze televisie serie is er een park waar echte mensen op avontuur kunnen gaan in het Wilde Westen, inclusief schieten en bankroven etc. Waar ze tegen spelen zijn robots die net echte mensen lijken. Gedurende de serie wordt de vraag of deze robots zelfbewustzijn en intelligentie hebben, of ze levend zijn beantwoord. Een soortgelijke film is Ex Machina. In deze film wordt een IT-medewerker uitgenodigd door een sociale media miljardair om deel te nemen aan een Turing test om te kijken of hij artificiële intelligentie gecreëerd heeft. Daarna ontmoet hij een vrouw die eigenlijk een robot is en die levensecht lijkt.

Nu zijn we in de realiteit nog niet zo ver maar er zijn wel degelijk al vormen van dergelijke computer intelligentie die gebruikt worden door bedrijven en onszelf. In dit artikel gaan we in op de toekomst van artificiële intelligentie.

Chatbots

Het eerste wat ik wil bespreken zijn chatbots. Een chatbot is een programma dat op een website geïnstalleerd kan worden en waar mensen vragen kunnen stellen. Veel bedrijven gebruiken het om veel gestelde vragen te beantwoorden voor hun bezoekers. Natuurlijk zijn deze programma’s ver weg van artificiële intelligentie in de zin van bewustzijn. Maar desondanks zijn deze programma’s al bijna niet meer te onderscheiden van echte mensen wanneer je met ze praat via het internet.

Siri & Alexa

Een van de grootste sprongen vooruit wanneer het gaat om artificiële intelligentie zijn Siri en Alexa. De persoonlijke assistenten aan wie je vragen kunt stellen in je huis en op je telefoon. Deze vrouwen zijn ongelofelijk goed geprogrammeerd en geven op een natuurlijke manier antwoord op je vragen. Dit is toch wel echt een stap verder dan chatbots aangezien deze apparaten met stem werken.

De toekomst

We zijn nog lang niet zo ver als in de film en serie die ik heb besproken. Desondanks maakt de technologie jaarlijks gigantische sprongen vooruit. De vraag is dan ook hoelang het duurt voordat we ons daadwerkelijk vragen moeten gaan stellen over de grens tussen ons eigen bewustzijn en of de computerprogramma’s die we creëren bewustzijn hebben. In ieder geval is het hopen dat deze nieuwe vorm van intelligentie altijd veilig blijft en geen desastreuse gevolgen heeft voor de mensheid en onze toekomst. Het is in ieder geval een interessant onderwerp om over na te denken.