Wat zijn snelladers en wat maakt ze zo interessant?

Het spreekt voor zich dat er lang niet altijd even veel tijd voorhanden is voor wat het opladen van een elektrische auto betreft. Wilt u graag dat uw auto in snel tempo wordt opgeladen? In dat geval zult u ervoor willen kiezen om gebruik te gaan maken van één van de snelladers die op de markt verkrijgbaar zijn. Snelladers zijn dan ook speciale laadpalen welke het mogelijk maken om elektrische voertuigen binnen een korte tijdspanne te kunnen opladen. Dit gebeurt door middel van het leveren van gelijkstroom aan het voertuig in kwestie. Door gebruik te maken van snelladers is het in de praktijk doorgaans mogelijk om een voertuig binnen slechts een half uur tijd op te kunnen laden. Voor laadpalen die wisselstroom leveren aan een auto geldt dat een volledige laadbeurt doorgaans zo’n 2 uur tijd in beslag neemt. Een auto thuis opladen duurt al snel ongeveer 8 uur. 

Snelladers in Nederland 

Bent u ook geïnteresseerd in het gebruik van snelladers? In dat geval zult u uiteraard rekening willen houden met de verschillende snelladers welke op de Nederlandse markt zijn terug te vinden. In eerste instantie zijn er natuurlijk de bekende Fastned snelladers en superchargers van Tesla Motors. Andere partijen welke er om bekend staan gebruik te maken van snellaadstations zijn met name de ANWB en Mister Green. Ook bij Nissan dealers zijn snelladers terug te vinden. Er zijn op moment van schrijven nog maar twee oliemaatschappijen welke er in Nederland voor hebben gekozen om snelladers op hun benzinestations te exploiteren. Het gaat hierbij om: 

  1. BP; 
  2. Total; 

In januari van het jaar 2017 heet Shell bekendgemaakt dat het van plan was om bij verschillende tankstations in Nederland laadpalen te voorzien voor elektrische auto’s. Het zou in eerste instantie gaan om tien laadstations in de randstad. Over de grens in België is het Q8 welke heeft aangegeven achttien snelladers te gaan plaatsen verspreid over verschillende benzinestations welke zich aan de autosnelweg bevinden. 

Nog geen universele standaard

Op moment van schrijven is het zo dat er nog geen sprake is van een universele standaard voor snelladers. Dit gezegd zijnde wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier globale standaarden voor de stekkers waar snelladers over beschikken. Het gaat hierbij om de volgende: 

  • CHAdeMO; 
  • Combined Charging System of CCS; 
  • Tesla Superchargers (enkel voor Tesla voertuigen); 
  • Chinese stekkers (worden uitsluitend gebruikt in China); 

Voor standaard laders (en dus niet voor snelladers) wordt er in de praktijk gebruik gemaakt van de Mennekes stekker. Het gaat hierbij om de IEC 62196 Type 2 connector. 

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van snelladers? 

De komst van snelladers is van ongelooflijk groot belang geweest voor de markt van de elektrische voertuigen. Het spreekt namelijk voor zich dat in de praktijk lang niet iedereen zomaar over voldoende tijd beschikt om 2 uur te wachten tot een auto is opgeladen. Dit gezegd zijnde zou gebruikmaken van snelladers ook een niet onbelangrijk nadeel met zich meebrengen. Zo zou ze de levensduur van de batterij aanzienlijk kunnen verkorten. Omwille van deze reden wordt het bij het gebruik van snelladers altijd aangeraden om de auto in kwestie ook regelmatig thuis op te laten laden op laag vermogen.

Neem contact op met Eneco eMobility en vraag naar de mogelijkheden voor efficiënt elektrisch rijden.